Діти - наше майбутнє



Сьогодні в Україні одна із найбільших проблем – насильство в сім'ях. На жаль це досить поширене явище. За свідченням дітей , з жорстокістю вони зустрічаються вперше у найближчому для них оточені. Приблизно в 45-49% сімей має місце насильство! Якщо брати до уваги всі погрози, залякування, побиття, то практично кожна дитина хоча б один раз зіштовхувалася з проявами поганого до неї ставлення. Батьки, майбутнє вашої дитини у ваших руках! Не забувайте про це!Дитинство вашого чада – це найважливіший період у його житті.
Саме в цей час вона формується фізично, психічно, інтелектуально, набуваючи усіх необхідних знань, умінь і навичок. У переважній більшості випадків дитячі роки визначають все подальше свідоме життя людини. Травми будь-якого характеру, завдані вами, шановні, залишають свій слід, який часто неможливо стерти, і породжують пізніше такі хвороби суспільства як проституція, наркоманія, насильство, злочинність. Частіше всі звертають увагу на фізичні знущання. Кожен випадок гаряче обговорюють, про нього повідомляє преса. Тому ви, напевно, і уявити собі не можете, скільки морального болю, інколи нехотячи, можете завдати вашій дитині. В нашій культурі процес виховання традиційно пов'язаний з різноманітними обмеженнями, до яких примушують дитину батьки. Спробуйте порахувати, скільки разів щодня ви говорите зайве «не можна»? Батьки, зрозумійте, що психологічне насилля, моральна жорстокість надто загрозливі для психіки, що формується. Залякування – один із моральних утисків. Навряд чи, ви знаєте, що залякуючи дитину ви чините над нею насильство.
Ваш набір погроз достатньо різноманітний: залишу тебе самого, не буду з тобою розмовляти, не буду тебе любити, а ще трапляється – приб'ю, кину під машину, відірву голову. Таким чином батьки розвивають у дітей негативні комплекси, залякування тримають їх у постійному напруженні, змушують їх постійно відчувати якусь провину. Варто згадати і про різке протиріччя між тим, що ви пропонуєте, дозволяєте і реально можливим рівнем задоволень та розваг. Не важко здогадатись, що відбувається в душі дитини, яка щодня бачить навколо масу недосяжних, але таких бажаних речей – іграшок, солодощів тощо. Проти цієї форми насилля є своя норма протесту: діти стають домашніми крадіями. Гроші, які крадуть вони у власних домівках, витрачають на жуйки, цукерки,, комп’ютерні ігри. Ця закладена форма насильства - справжня катастрофа. Змінилися ціннісні орієнтири. А ви пізніше побачите жахливі наслідки та ще й будете їм дивуватися!
Виходить, що жорстока поведінка, насильство закладені в процесі сімейного виховання, ви робите так, як зручніше і вигідніше в даний момент вам, дорослим, а не дитині, яка росте і чий характер формується.

Ця проблема є небезпечною, але і з неї можна знайти вихід. Батьки, пам’ятайте, що найголовніша потреба ваших дітей – це ваша ж любов. Ви можете виявляти її за допомогою ніжного дотику, слова-заохочення, подарунків. Не забувайте проводити багато часу із своїм чадом, допомагайте їм у складних життєвих ситуаціях, просто будьте поряд. Вчіть своїх дітей справлятися з власними емоціями, переживати невдачі, розвивайте логічне мислення, змушуйте їх думати, до яких наслідків можуть призвести погану поведінку і необдумані вчинки. Експерти кажуть, що треба довіряти дитині. Людина, яка виростає у довірі, йде по житті спокійно, вона буде відкритою, товариською, доброзичливою. Будьте терплячими! Ставтесь терпляче до дитячих проявів: процес розвитку є випробуванням не лише для дорослих але й для самої дитини. Виховуйте її вимогливою любов'ю.
http://h.ua/story/251422

3 коментарі:

  1. Корисна і цікава інформація. Батькам дійсно є над чим задуматись.

    ВідповістиВидалити
  2. дуже цікаво і повчально, якби ж батьки ще це читали!

    ВідповістиВидалити