10 правил: як треба поводитись, якщо тебе затримують за підозрою у вчиненні адміністративного правопорушення



Правило № 1
Затримати за вчинення адміністративного правопорушення можливо лише особу, яка досягла 16 років.
Правило № 2
Затримання можливе лише у двох випадках:
1 - коли ти скоїв правопорушення, за яке передбачена адміністративна відповідальність і обов'язково має бути складений протокол, а для його складання у тебе немає посвідчення особи і немає свідків, які б змогли повідомити про тебе необхідні дані;
2 - коли ти здійснюєш адміністративне правопорушення, до тебе вичерпалися всі інші заходи впливу, а ти не припиняєш своєї протиправної діяльності.

У всякому разі про затримання має бути складений протокол, з яким затриманого ознайомлюють під підпис.
Правило № 3
Особистий огляд, огляд речей і вилучення речей та документів, можливе лише у випадках, зазначених у правилі №2. Особистий огляд може проводитися лише у присутності понятих тієї ж статі що й оглядуваний. Огляд та вилучення речей проводитися лише у присутності правопорушника, а у разі його відсутності - лише за участю двох понятих.
Про особистий огляд, огляд речей складається протокол або про це робиться відповідний запис в протоколі про адміністративне затримання.
Правило № 4
Про затримання мають бути повідомлені родичі затриманого. Вимагай цього обов'язково.
Правило № 5
Затримати особу за вчинення адміністративного правопорушення можна не більше, ніж на три години. Відлік часу починається з моменту доставлення правопорушника до райвідділу міліції для складання протоколу, якщо особа перебувала у стані сп'яніння, - з часу її витвереження. Після закінчення трьохгодинного строку вимагай, щоб тебе звільнили.
Але за деякі види правопорушень встановлено інші строки адміністративного затримання:
- до трьох діб за порушення правил обігу наркотичних засобів та психотропних речовин;
- до розгляду суду -
* дрібне хуліганство,
* злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції, члена громадського порядку і державного кордону, а також військовослужбовця чи образу їх, публічні заклики до невиконання вимог працівника міліції чи посадової особи Військової служби правопорядку Збройних Сил України,
* незаконне перетинання державного кордону, і
* злісну непокору законному розпорядженню або вимозі військовослужбовця чи працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону,
* порушення порядку організації і проведення мітингів, зборів, вуличних походів і демонстрацій,
* неповагу до суду,
* торгівлю з місць у невстановлених місцях
Правило №6
Затримання може проводитись лише у передбачених правилом №2 випадках, та лише уповноваженими на те органами:
органами внутрішніх справ;
органами прикордонної служби;
старшою посадовою особою воєнізованої охорони у місці розташування охоронюваного об'єкта (при вчиненні правопорушень, звєязаних з посяганням на охоронювані об'єкти, інше майно);
посадовими особами Військової служби правопорядку у Збройних Силах України;
органами Служби Безпеки України.
Отож, вимагай того, щоб особа, яка проводить затримання, вказала свої посаду, звання та прізвище, ім'я, по-батькові.
Правило № 7
Після затримання, особистого огляду чи огляду уповноважені на те органи, передбачені у правилі №6, мають право вилучати у затриманого лише ті речі та документи, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом вчинення правопорушення. Про вилучення речей чи документів складається протокол або робиться відповідний запис про це у протоколі про адміністративне правопорушення, про огляд речей або адміністративне затримання. Перевір обов'язково його правильність.
Правило №8
У всякому разі про адміністративне затримання складають протокол, в якому зазначається:
- дата та місце його складання;
- посада, прізвище ім'я, по-батькові особи, яка склала протокол;
- відомості про особу затриманого;
- час і мотиви затримання.
З цим протоколом має бути ознайомлений затриманий обов'язково. Якщо ти не згоден з якимись положеннями його змісту або ж взагалі із законністю свого затримання - ти маєш право оскаржити вказану дію (детальніше правило №9).
Правило №9
В разі притягнення особи до адміністративної відповідальності вона має право:
- знайомитися з матеріали справи;
- давати пояснення;
- подавати докази, заявляти клопотання;
- при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця в галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чим за дорученням юридичної фірми;
- виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження;
- оскаржити постанову по справі.
Головне: затриманий має право на оскарження свого адміністративного затримання, особистого огляду, огляду речей, а також вилучення речей та документів до вищестоячого органу, відносно органу, який застосував ці заходи, прокуророві або суду.
Правило №10
Якщо затриманий не згоден з постановою по справі про адміністративне правопорушення, він може оскаржити цю постанову на протязі 10 днів з дня її винесення до вищестоячого органу або ж до суду. Але постанова суду про накладання адміністративного стягнення є остаточною та оскарженню не підлягає. 

1 коментар: